Obnovimo pozorište

Obnovimo pozorište

 • Obnovimo pozorište

  Prvu pozorišnu predstavu Vranjanci su odigrali 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev ,,Gorski vijenac" u režiji Radoja Domanovića, ondašnjeg profesora Gimnazije u Vranju. Usledio je period koji je obeležila inicijativa omladine i gradske inteligencije koja će između dva svetska rata pripremati i pokazivati brojne pozorišne komade.

  Vranjanci su 5. oktobra 1942. godine formirali ,,Pozorište građanske kasine", kada u Vranju počinje organizovani pozorišni život.

  Okružno narodno pozorište u Vranju osnovano je 27.aprila 1946. godine i uspešno je radilo do 31. avgusta 1954. godine.
  Potom je usledio period uspešnog delovanja amaterskog pozorišta, sa stalnim repertoarom, brojnom publikom i nagradama na republičkim i jugoslovenskim festivalima.

  Pozorište ,,Bora Stanković" 5. septembra 1997. godine ponovo se pridružilo porodici profesionalnih pozorišta Srbije.

  Najveći uspeh u dosadašnjoj istoriji ostvarilo je na VIII međunarodnom festivalu ,,Zlatni vitez" u Moskvi, završenom 01.11.2010.godine na kojem je predstava ,,Paviljon br.6" nagrađena srebrnim vitezom za predstavu u celini i zlatnim vitezom za najbolju mušku ulogu (Nebojša Dugalić za ulogu doktora Ragina).

  Pored brojnih nagrada i priznanja, pozorište je dobilo i Vukovu nagradu i Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima.

  Već 30 godina Pozorište uspešno organizuje ,,Borine pozorišne dane", na kojima je do sada prikazano preko 400 predstava, a učestvovala su brojna pozorišta iz naše zemlje i inostranstva.

  Pozorišni život u Vranju odvija se u zgradi koju je 1892. godine izgradio vranjski trgovac Janča Jovanović. Vranje je 02.jula 2012.godine ostalo bez pozorišta koje je izgorelo u podmetnutom požaru.