• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

2. jun 2023.

Svečano otvoren festival Vranjska gradska pesma ,,Oću da vi pojem vranjansko''

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković otvorio je večeras u Pozorištu „Bora Stanković”, Festival Vranjska gradska pesma - ,,Oću da vi pojem vranjansko''. Ističući zadovoljstvo zbog održavanja ovog značajnog muzičkog događaja on je rekao da se ovim festivalom podsećamo stare pesme iz vranjskog kraja, ali i da promovišemo mlade talentovane pevače. ,,Muzika je oduvek bila spona među narodima, jer ona ne poznaje granice i na specifičan način povezuje ljude. Jedna je od najstarijih kulturnih tekovina svih naroda i deo nacionalne i kulturne identifikacije. Vranjska gradska pesma poznata je i priznata nadaleko. Ona prenosi  specifičnu emociju jednog kraja i ljudi koji su ovde živeli. Odoleva vremenu i potvrđuje svoju vrednost, osobenost i autentičnost. Za naš kraj ona je neprocenjivo nematerijalno kulturno dobro. Ispevane dušom, ispunjene dertom i sevdahom, vranjske pesme su posebno blago ovog kraja'', istakao je gradonačelnik Milenković. On je dodao i da je veoma važno da ih sačuvamo od zaborava, jer njihovim čuvanjem prenosimo tradiciju. ,,Ono nešto samo naše, sačuvaćemo, između ostalog, i ovim festivalom'', dodao je Milenković.

Prve večeri festivala  nastupili su vokalni solisti i čuvari vranjske pesme i vranjskog melosa: Snežana Savić, Čeda Marković, Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace, Stefan Zdravković – Princ od Vranje, Milena Lazarević Popović i Nikola Zekić, uz pratnju orkestra Vlade Panovića. Otvaranju festivala prethodio je prijem učesnika festivala kod gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića. U neformalnom i prijateljskom razgovoru bilo je reči o samoj vranjskoj pesmi, o festivalu, njegovom značaju i mogućnostima za unapređenje i njegovu promociju.

Festival Vranjska gradska pesma nastavlja se sutra u 13 sati otkrivanjem biste Stani Avramović Karamingi u Gradskom parku, a potom u 19 sati i programom u vranjskom Pozorištu. Tada će biti održana promocija CD-a Ivane Tasić pod nazivom ,,Zaplakala Šar planina''. Nakon toga, takođe uz pratnju orkestra Vlade Panovića, nastupiće i mladi pevači: Tijana Vučković, Filip Jovanović, Ognjen Čvorović, Velina Stamenković, Mila Mitić i Jana Dimić. Pokrovitelj festivala je Grad Vranje, a organizator Kulturno-obrazovni centar Vranje.