• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

4. decembar 2023.

Vranje od sutra u znaku Književne kolonije

U utorak, 5. decembra, u Vranju počinje deveta Književna kolonija koja od ove godine postaje internacionalna manifestacija. Književnu koloniju od 2014. godine organizuje JU Narodni univerzitet Vranje, pod pokroviteljstvom Grada Vranja. A ove godine Koloniju su podržali i Institut za italijansku kulturu Beograd, udruženje ,,Dante Aligijeri" Vranje i Društvo novosadskih književnika (DNK), pa je samim tim dobila i internacionalni karakter.

Gost na otvaranju manifestacije biće književnik i akademik Goran Petrović o čijem stvaralaštvu će govoriti prof. dr Aleksandar Jerkov, koji će ovom prilikom biti i moderator književnog druženja.

Dan posle od 10 do 12 sati u Galeriji Narodnog univerziteta akademik Goran Petrović održaće radionicu sa srednjoškolcima. U večernjim satima gost kolonije biće Uroš Petrović, jedan od najčitanijih pisaca za decu. On će prethodno u prepodnevnim satima, u sali Periodike vranjske Biblioteke, održati i radionice sa osnovcima.

U četvrtak, 7. decembra, gosti kolonije biće pesnici za decu Miroslav Kokošar i Tode Nikoletić, dok će moderator razgovora biti Marjan Živković. Petak, 8. decembar, rezervisan je za promociju antologije ,,Novi duhovni most – Novi Sad – Bari''. Ovo značajno dvojezično pesničko delo biće predstavljeno na vranjskoj koloniji zahvaljujući saradnji sa udruženjem ,,Dante Aligijeri" Vranje, Institutom za italijansku kulturu Beograd i Društvom novosadskih pesnika.  Književno druženje sa srpskim i italijanskim stvaraocima vodiće Gordana Dimitrijević, direktorka JU Narodni univerzitet. Književna kolonija Vranje 2023. završava se u ponedeljak, 11. decembra, gostovanjem prof. dr Slavice Garonje, književnice iz Beograda, a razgovor sa njom vodiće Olivera Đorđević. Sve književne večeri oržavaju se u svečanoj sali Gimnazije ,,Bora Stanković'' sa početkom u 19 sati.


NAJNOVIJE VESTI

4. mart 2024.
Grad Vranje učestvovao je na  Javnom konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije...