• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

20. мај 2024.

Богат програм Међународног сајма лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива

Пети Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива биће одржан од 1. до 8. јуна на градском шеталишту. Свечана церемонија отварања заказана је за 1. јун од 11 часова. Продајно-изложбени део ће бити постављен од 9 до 19 часова.

Заинтересовани грађани се могу пријавити и за Теренско-едукативни део, за који је организован бесплатан превоз од Спортске хале до трасе Врањска Бања-Ћуковац или Барбарушинце-Барелић, са предавачима и водичима.

На платоу код Шарене чесме на главном шеталишту биће организована и стручна предавања од 11:30 до 17:30 часова. Професор др кинеске традиционалне медицине Смајо Серхатлић говориће о хербалној кинеској и тибетанској медицини. Државни секретар у министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог др Иван Бошњак причаће на тему „Михајло Идворски Пупин – 170 година од рођења, повратак научника на пашу“. Проф. др Александар Родић и М.А. Илија Стевановић ће одржати предавање под називом „Инвентивно решење мини дигиталне сушаре за финалну прераду воћа, поврћа, лековитог биља и печурака“. Проф. др Јонел Субић и др Марко Јелочник говориће на тему „Оцена економске ефективности инвестирања у соларну сушару“, док ће др Снежана Бабић причати о „Парковским вишегодишњим травама – основе квалитетно уређеног врта“. Др Горан Јевтић ће одржати предавање „Употреба парковских и украсних врста за поправљање пчелиње паше“, а Милош Гајић ће говорити о најчешћим врстама гљива на југу Србије.

Дрги дан сајма, 2. јун, почеће „Изложбом пронађених врста биља и гљива“, затим ће Момчило Антонијевић новинар, травар и шаман говорити о моћном, лековитом и магјском биљу древних Словена. Др Ана Ђорђевић ће објаснити како се користи шафран као храна и лек. Након тога стручно предавање о јестивим и лековитим гљивама ће одржати др Дејан Стојковић, док ће Данијела Новаковић говорити о најчешћим пролећним врстама гљива. Др Данијела Мишић и др Милица Милутиновић ће предавати на тему „Потенцијална примена недовољно коришћених биљака Србије“, а др Горан Јевнтић предавање о „Рано пролећној пчелињој паши на воћним биљним врстама“.

Од 3. до 8. јуна продајно-изложбени део о фито фармацији и екологији ће бити сваког дана од 9 до 19 часова, док ће и периоду од 14 до 17 часова бити приказане презентације радова средњих школа. Радионице за припремање здравог хлеба ће одржати ЈУ Народни универзитет у периоду од 12 до 14 часова.