• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

4. децембар 2023.

Врање од сутра у знаку Књижевне колоније

У уторак, 5. децембра, у Врању почиње девета Књижевна колонија која од ове године постаје интернационална манифестација. Књижевну колонију од 2014. године организује ЈУ Народни универзитет Врање, под покровитељством Града Врања. А ове године Колонију су подржали и Институт за италијанску културу Београд, удружење ,,Данте Алигијери" Врање и Друштво новосадских књижевника (ДНК), па је самим тим добила и интернационални карактер.

Гост на отварању манифестације биће књижевник и академик Горан Петровић о чијем стваралаштву ће говорити проф. др Александар Јерков, који ће овом приликом бити и модератор књижевног дружења.

Дан после од 10 до 12 сати у Галерији Народног универзитета академик Горан Петровић одржаће радионицу са средњошколцима. У вечерњим сатима гост колоније биће Урош Петровић, један од најчитанијих писаца за децу. Он ће претходно у преподневним сатима, у сали Периодике врањске Библиотеке, одржати и радионице са основцима.

У четвртак, 7. децембра, гости колоније биће песници за децу Мирослав Кокошар и Тоде Николетић, док ће модератор разговора бити Марјан Живковић. Петак, 8. децембар, резервисан је за промоцију антологије ,,Нови духовни мост – Нови Сад – Бари''. Ово значајно двојезично песничко дело биће представљено на врањској колонији захваљујући сарадњи са удружењем ,,Данте Алигијери" Врање, Институтом за италијанску културу Београд и Друштвом новосадских песника.  Књижевно дружење са српским и италијанским ствараоцима водиће Гордана Димитријевић, директорка ЈУ Народни универзитет. Књижевна колонија Врање 2023. завршава се у понедељак, 11. децембра, гостовањем проф. др Славице Гароње, књижевнице из Београда, а разговор са њом водиће Оливера Ђорђевић. Све књижевне вечери оржавају се у свечаној сали Гимназије ,,Бора Станковић'' са почетком у 19 сати.