• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

22. септембар 2021.

Наjбоље из Врања, Вукови баскеташи вице шампиони Светског школског првенства

Да се сваки уложени труд и рад исплате jош jедном су показали млади спортисти из Врања, тачниjе кошаркаши ОШ „Вук Караџић’’ у Врању, коjи су освоjили друго место и сребрну медаљу на Светском школском првенству у баскету "3 на 3", недавно одржаном у Београду. Било jе ово прво Светско првенство основних школа, коjе jе организовала Међународна школска спортска федерациjа у Београду (Internacional school sport federation - ISF). Иначе, свако наредно одржаваће се у некоj другоj земљи. „Да би се квалификовали на Светско првенство основних школа млади баскеташи врањске Вукове школе, Воjин Савић, Арсениjе Арсић, Лука Стошић и Андреjа Стоjановић, морали су да буду првопласирани наjпре на градском такмичењу, затим на окружном, међуокружном и републичком такмичењу. Дакле, на Светско првенство пласирали смо се као прваци државе у баскету „3 на 3’’, прича професор физичког васпитања и тренер Бранимир Стошић. У групноj фази такмичења на Светском првенству одиграно jе шест утакмица. Полуфинална jе била седма, а финална осма утакмица. Све до финала српски представници низали су победе, избацивши у полуфиналу Украjину. У финалноj утакмици, након неизвесне игре, много преокрета и продужетака Врањанци су поражени од Уганде, али су остварили успех за памћење. У баскету „3 на 3’’ осим нашег, такмичили су се школски тимови из Француске, Украjине, Индиjе, Уганде, Непала...

Ово jе наjвећи успех у историjи врањског школског спорта уопште, што само по себи довољно говори. Надамо се да ће оваj изузетан успех врањских ученика дати jош већи мотив деци и младима да се баве спортом, па да и у будућности буде оваквих, или сличних резултата. Иначе, Лука Стошић, Воjин Савић, Андреjа Стоjановић и Арсениjе Арсић се од десете године баве кошарком и активно тренираjу у КК „Пантери’’ из Врања. Значаjно jе напоменути да су они и кроз наставу физичког васпитања напредовали у бављењу кошарком и баскетом. Арсениjе Арсић jе чак потписао стипендиjски уговор са КК „Динамик’’ из Београда и тамо наставља своjу кариjеру. Сви они истичу да су презадовољни успехом коjи су постигли. Били су на корак од злата, али jе срећа била на страни противничке екипе. Такмичење ће им остати у лепом сећању, jер осим што су се надметали, имали су прилику и да се упознаjу са вршњацима из целог света и њиховим културама.

„Ови сjаjни момци свима нама у школи улепшали су минулу школску годину, jер усред пандемиjе када се водило рачуна о безбедности, они су путовали и побеђивали, а сви ми пратили њихове успехе и здушно навиjали. Ова екипа била jе без пораза на свим нивоима такмичења. Они су донели радост школи и постали наjлепши пример како jе лепо бити и добар ђак, и успешан спортиста и на наjбољи начин представљати школу, град и земљу, jер ипак су вице шампиони света у кошарци за школарце. Такмичење jе донело много узбуђења jер су у неким сусретима у последњим секундама постизали ефектне кошеве, а ми у Врању захваљуjући снимицима и информациjама коjе су нам стизали, све то преживљавали заjедно са њима'', истиче директорка школе Марина Стоjановић. 

Вице шампиони Светског школског првенства у баскету „3 на 3" jош увек примаjу честитке, а Врањанци се поносе њима jер jе уз државну, на jедном од постоља резервисаних за наjбоље, стаjала и застава Града Врања.